top of page

Nuorten uravalmentaja Maarit

Updated: May 27, 2021Nimi: Maarit Lankinen-Kivimäki


Nykyinen työpaikka: Nuorten uravalmentaja Diakonissalaitoksella STEAn rahoittamassa Vamos Urapalvelut -toiminnassa Helsingissä.


Koulutus ja halutessasi voit kertoa lyhyesti aiemmasta työkokemuksestasi:

Olen valtiotieteiden maisteri/ sosiaalipsykologi ja ammatillinen opettaja. Sosiaalialan valmennus-, hanke- ja kehittämistehtävissä olen työskennellyt yli 15 vuotta, joista Vamoksella Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa on vierähtänyt 8 vuotta.


Kerro muutamalla lauseella tahosta (ja hankkeesta), jota edustat: Vamos tukee erityisesti 16–29-vuotiaita työn ja koulutuksen ulkopuolella olevia nuoria kohti koulutusta ja työelämää. Me Vamos Urapalveluiden valmentajat autamme nuoria ammatinvalinnassa, omien vahvuuksien ja osaamisen tunnistamisessa sekä käytännön asioissa työhön ja koulutukseen hakeutumiseen ja siellä pysymiseen (tms. sopivampi sana) liittyen. Tarjoamme intensiivistä ja kokonaisvaltaista yksilö- ja ryhmävalmennusta nuorten hyvinvoinnin tueksi. Vamoksella on toimintaa 13 paikkakunnalla Suomessa, ja valmennukseemme osallistuu vuosittain noin 2000 henkilöä. Meillä on myös erilaista hanke- ja kehittämistoimintaa, joka on suunnattu mm. opiskelijoille ja lapsiperheille.


Mitkä ovat ne pääasialliset palvelut, joita organisaatiosi tuottaa nuorille/kohderyhmälle/verkostoon? Ajantasaiset tiedot Vamoksen palveluista löydät sivulta www.vamosnuoret.fi. Meillä Vamos Helsingissä on tarjolla monipuolista yksilö- ja ryhmävalmennusta nuorille, integroituja palveluja (kuten psykiatrinen sairaanhoitaja) sekä erilaisia hankkeita. Teemme nuorten kanssa paljon verkostotyötä, jotta nuoret kiinnittyisivät heitä tukeviin palveluihin, koulutukseen ja työelämään. Työmme Vamoksessa on vaikuttavaa, sillä vuonna 2020 lähes puolet nuorista eteni työ- ja koulutuspoluille ja 86 % koki elämänsä muuttuneen parempaan suuntaan.Mitä konkreettista hyötyä olet itse saanut työhösi verkoston toiminnasta? Palasin Helsinkiin töihin vasta muutama kuukausi sitten, joten NEET-verkoston toiminta on minulle vielä uutta. Olen kuitenkin jo nyt saanut uutta tietoa muista toimijoista sekä päässyt vetämään kollegojeni kanssa ideointityöpajaa verkostolle.


Millainen on tavallinen työpäiväsi: Työpäiväni ja työnkuvani ylipäänsä ovat ihanan vaihtelevia. Nautin siitä, että työssäni on monenlaisia elementtejä. Yksittäistä työpäivää helpompaa onkin kuvailla tavallista työviikkoa. Viikkoon kuuluu nuorten uravalmennustapaamisia, joissa toisinaan kartoitetaan nuoren vahvuuksia, toisinaan harjoitellaan koulun valintakokeeseen ja toisinaan kirjoitetaan työhakemuksia. Nuorten kanssa ja heidän asioissaan olen myös yhteydessä eri tahoihin, kuten oppilaitoksiin ja työpaikoille. Kerran kuussa olen nuorten Startti-valmennusryhmässä mukana. Työhöni kuuluu myös paljon kehittämistä, kuten digitaalisten Seppo-pelien luomista, viestintää ja uravalmennuksen työotteen levittämistä tiimini kanssa muihin Suomen Vamoksiin. Todella monipuolinen ja antoisa työ, siis!


Mikä on työssäsi palkitsevinta: Kuten edellä mainitsin, niin työn monipuolisuus on todella palkitsevaa. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, että saan tehdä ihmisläheistä ja merkityksellistä työtä, jossa pääsen käyttämään vahvuuksiani ja kehittämään osaamistani. Parasta työssäni on nähdä, miten nuoren luottamus itseensä, muihin ihmisiin ja yhteiskuntaan alkaa vähitellen vahvistua.


Entä haastavinta: Korona on tietysti tuonut paljon haasteita nuorten elämään, kun työllistymistilanne on heikentynyt ja moni joutuu opiskelemaan etänä. Joskus turhauttaa, että motivoitunut nuori ei meinaa millään päästä työelämään, kun kilpailu voi olla kovaa ja hyviä hakijoita on paljon. Silloin valmentajana tehtäväni on pitää yllä toivoa ja uskoa siihen, että nuorelle löytyy vielä polku eteenpäin.


Jos voisit muuttaa yhden asian yhteiskunnassa kohderyhmäsi hyväksi, mikä se olisi? Toivoisin, että yhteiskunnassamme nähtäisiin jokaisen ihmisen voimavarat ja vahvuudet vieläkin selvemmin eikä oltaisi liian ongelma- tai diagnoosikeskeisiä. Aivan jokaisella meistä on vahvuuksia ja osaamista sekä annettavaa yhteiskunnalle.

131 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page